Warmtecollectors

Toe aan een nieuwe installatie voor sanitair warm water? Overweeg een zonneboiler. Hij haalt zijn energie uit zonnecollectoren. Zo vervang je aardgas, elektriciteit of stookolie door zonnewarmte, een kosteloze en propere bron. Zo’n zonneboiler is vandaag best betaalbaar en zeer doeltreffend en je bespaart fors op energie. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je bovendien een premie voor rationeel energiegebruik ontvangen. 

Zonneboilers bestaan in verschillende soorten en gewichten. Maar ze vertrekken alle van één principe: ze gebruiken de energie van de zon, een onuitputtelijke, kosteloze en propere energiebron. De naam zonneboiler zegt het zelf: het is een installatie waarmee je de zonnewarmte gebruikt voor het opwarmen van water. 

Hoe? Heel eenvoudig: een aantal zonnecollectoren op je dak vangen zonlicht op. Dat verwarmt een vloeistof die door de collectoren stroomt. Via een pomp gaat die opgewarmde vloeistof naar je warmwaterreservoir, waar het via een warmtewisselaar zijn warmte afgeeft aan je sanitair water. Zo’n warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van het ene medium (vloeistof, gas) overbrengt naar een ander medium, waarbij de warmte van het warmere medium naar het koudere wordt overgedragen. 

Ofwel is dat gebruikswater daarmee warm genoeg, ofwel zorgt een extra naverwarming door de centrale verwarming, een geiser of een warmtepomp, voor bijkomende warmte om aan de benodigde 45 tot 60 °C te geraken. In ons klimaat is zo’n naverwarming meestal wel nodig.